Overgordijnen op maat gemaakt voor iedere ruimte in jouw woning

Wanneer je het interieur van je woning wilt veranderen, of wanneer je een nieuwe woning betrekt, dan ga je waarschijnlijk ook op zoek naar nieuwe gordijnen. Wanneer jouw woning geen standaard ramen heeft, of wanneer je iets anders als raambekleding wilt hebben dan de rest van Nederland, dan kies je ervoor om overgordijnen op maat te laten maken. Op deze manier kun jij precies die stof kiezen die jij het mooiste vindt. Deze kun je combineren met een lichtdichte voering of juist lichtdoorlatend maken.

Overgordijnen voor over andere gordijnen

De naam overgordijnen zegt eigenlijk iets anders dan waarvoor wij deze vandaag de dag toepassen. Vroeger had je gewone gordijnen of vitrages om de inkijk naar binnen in de woning te verminderen. Wanneer het dan schemerig werd, deed men de overgordijnen dicht en werd het lekker knus binnen. Het belemmerde het zicht van buitenaf geheel. Maar ook hielden de overgordijnen de kou in de winter buiten en de warmte in de zomer, aangezien de meeste woningen nog niet zo goed geïsoleerd waren. Tegenwoordig is de keus uit raambekleding enorm. We kunnen nu kiezen uit plissegordijnen,  jaloezieen, rolgordijnen, vouwgordijnen en nog veel meer. Ook deze kunnen we vervolgens combineren met overgordijnen op maat. Maar overgordijnen worden ook vaak als enige raambekleding neergehangen tegenwoordig.

Overgordijnen op maat voor iedere ruimte in jouw woning

Overgordijnen op maat zijn te laten maken in alle denkbare stoffen, patronen, formaten en confecties. Dit maakt de keus enorm. Je kunt ervoor kiezen om alle gordijnen in jouw woning dezelfde kleur te geven of iedere kamer apart in te richten. Overgordijnen kunnen lichtdoorlatend zijn voor in de woonkamer bijvoorbeeld, maar wanneer je deze toepast in de slaapkamer is het fijn als ze juist verduisterend zijn om een goede nachtrust te stimuleren. 

De lengte van je gordijnen en de stof die hiervoor gebruikt wordt

Overgordijnen op maat kunnen elke lengte en breedte hebben die je maar wenst. Toch is het goed om te weten dat overgordijnen over het algemeen gemaakt worden van twee breedtes. Je kunt namelijk gordijnstoffen kopen van  circa 140 tot 150 centimeter breed, maar ook stoffen van 280 tot 320. De meeste gordijnen worden van stoffen gemaakt door verticale banen aan elkaar te verwerken. Op deze manier kun je een gordijn maken van wel vijf meter hoog. De bredere stoffen lijken op het eerste gezicht ook een stuk duurder, maar je moet niet vergeten dat je ook de helft minder stof nodig hebt. Het grote voordeel is dat je geen verticale naden hebt. Helaas kun je met deze maat niet alle hoogtes gordijnen maken.

Confectie mogelijkheden voor overgordijnen

Wanneer je overgordijnen op maat laat maken kun je ook de confectie kiezen. Overgordijnen met plooien zijn de meest gebruikte confectie. Meestal is de dubbele plooi daar de mooiste van. Tegenwoordig zien we ook vaak overgordijnen met een wave. Daarnaast is het mogelijk om gordijnen aan een roede op te hangen door middel van zeilringen. Daarbij heb je keus uit ringen van 25 millimeter en van 4 millimeter.