Denk aan je veiligheid en huur een schoorsteenveger

schoorsteenveger

Een schoorsteenveger is veel belangrijker dan veel mensen denken. Dit komt omdat een vervuilde schoorsteen flink wat problemen kan veroorzaken in de rest van de woning. Door het stoken zal er namelijk roet -en teerafzetting plaatsvinden. De vuildeeltjes hiervan blijven echter niet alleen in de schoorsteen maar zullen zich ook door de rest van het huis verspreiden. Het gevolg hiervan is een laagje viezigheid waar je maar moeilijk vanaf komt. Door de schoorsteen regelmatig van onderhoud te voorzien kun je dit soort viezigheid voorkomen.

Risico’s voor de gezondheid

Een regelmatige onderhoudsbeurt van de schoorsteen zorgt niet alleen voor een schonere maar ook voor een gezondere leefomgeving in de woning. Dit komt omdat we eventuele rondzwevende roetdeeltjes inademen. Het spreekt voor zich dat dit zeer ongezond is. Bij zeer zware vervuiling van de schoorsteen kan dit zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Daarnaast kan een vervuilde schoorsteen ook nog eens verstopt raken waardoor de rook niet goed kan ontsnappen. De rook wordt dan door de bewoners van het huis ingeademd. Ook kan er in zo’n situatie gasvorming optreden. Het inademen van deze gassen kan levensgevaarlijk zijn. Gelukkig kan een bezoekje van de schoorsteenveger voorkomen dat je ooit met zulke situaties te maken zult krijgen.

Schoorsteenonderhoud is verplicht

Een zwaar vervuilde schoorsteen kan grote veiligheid -en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarom heeft de overheid bepaalde regels opgesteld met betrekking tot schoorsteenonderhoud. Maak je gebruik van een stooktoestel type B? Dan verbruik je waarschijnlijk stookolie of een vaste brandstof. In dat geval ben je wettelijk verplicht om de schoorsteen eenmaal per jaar professioneel te laten vegen. Bij het gebruik van gas moet de schoorsteen een keer in de twee jaar gereinigd worden.

Een professioneel schoorsteenveegbedrijf

Wil je de schoorsteen van je woning vegen? Ga dan niet zelf aan de slag maar schakel een professioneel schoorsteenveegbedrijf in. Neem bijvoorbeeld Schouwonderhoud Willems. Deze schoorsteenveger in Turnhout kan de schoorsteen van je woning snel, veilig en voordelig van onderhoud voorzien. Na afloop ontvang je als bewijs een attest voor de verzekering.