Dakreiniging als je zonnepanelen hebt
Het is belangrijk om ieder jaar het dak van je woning te onderwerpen aan een grondige inspectie, en, als dat nodig mocht zijn, aan dakreiniging. Maar hoe zit het met het schoonmaken van je dak als je er zonnepanelen op hebt? Want niet alleen de pannen of het leer van het platte dak worden vuil, ook de panelen die erop zijn bevestigd. En dat is niet zo handig, want dan mis je het optimale rendement ervan. Reinigen doe je vlak voor de zomer. In de zomermaanden heb je namelijk de meeste zon en behaal je het optimale rendement met je zonnepanelen.
Vervuiling door mos, alg en vogelpoep
Het dak en daardoor ook de zonnepanelen kunnen door allerlei oorzaken vies worden. Voor daken zijn mosvorming en algvorming twee van de grootste boosdoeners. De alg en het mos gaat op de dakpannen zitten, waardoor deze poreus kunnen worden. Niet leuk, want een paar gaatjes of scheuren in je dakpannen, betekent vaak een vochtplek in huis. Zonnepanelen kunnen vies worden door vogelpoep. Woon je aan een busbaan, of aan een drukke straat, dan kan roet en fijnstof uit auto’s ook zorgen voor een vieze laag op de panelen. Hierdoor zal de werking ervan een paar procent zakken.
Dak anders reinigen dan panelen
Pannendaken worden vaak gereinigd met gebruik van een hogedrukspuit, die met kracht water op de pannen spuit, waarmee het vuil wordt weggespoten. Heb je veel mosvorming en algen, dan verdient speciale dakontmossing de aanbeveling. De pannen kunnen daarna bewerkt worden met een speciale coating of worden geïmpregneerd. Zonnepanelen op het dak worden juist niet gereinigd met de hogedrukspuit. Hiermee kun je de panelen zelfs beschadigen. De zonnepanelen worden schoongemaakt met een zachte borstel, waarmee de viezigheid en eventuele aanslag wordt weggeveegd. Gebruik voor het schoonmaken van de zonnepanelen ook geen gewoon leidingwater. Dit kan prima worden gebruikt voor het reinigen van de dakpannen, maar levert vaak een kalklaagje op dat op de zonnepanelen gaat zitten. Dan heb je de panelen wel schoongemaakt, maar zit je nog altijd met een laagje dat de werking ervan negatief beïnvloed.